6. Kost 1

Sundhed og trivsel

På Havregården Kost-skole arbejder vi med et bredt sundhedsbegreb, som både dækker fysisk og mental sundhed. Vi forsøger ikke at tvinge eller manipulere eleverne til at tage 'de rigtige' valg, men vi går forrest som gode rollemodeller og forsøger at lære eleverne at vælge - og vænne sig til at vælge - de gode valg. I hverdagen og i livet.

Det handler om at børste tænder og huske at skifte sengetøj. Det handler om at spise sundt, gå i ordentlig tid i seng og få daglig motion. Og det handler om at bidrage konstruktivt til et sundt socialt fællesskab, hvor vi støtter hinanden og behandler hinanden med respekt. 

Det handler kort sagt om - at vælge det gode liv til.

Sund kost

På Havregården Kost- og Dagskole får eleverne sund mad både i hverdagen og i weekenden. I hverdagen sørger vores dygtige køkkenpersonale for at tilberede en sund og varieret kost, og i weekenderne laver eleverne selv mad sammen med det pædagogiske personale. Vi lægger vægt på, at måltiderne er et naturligt samlingspunkt præget af nærvær og hyggeligt samvær. 

Til morgen og middag spiser hele skolen sammen i den store spisestue, imens aftensmaden indtages i bogrupperne. Eleverne hjælper på skift med at dække bord og vaske op.

Vi tilbyder seks måltider hver dag - tre hovedmåltider og tre mellemmåltider formiddag, eftermiddag og aften. Desuden er der frugt og grønt til rådighed hele dagen.

På Havregården tilbyder vi:

  • Seks sunde måltider hver dag
  • Salat og grøntsager til alle hovedmåltider
  • Masser af hjemmebagt brød
  • Frisk frugt og grøntsager hele dagen
  • Nærvær og hyggeligt samvær til alle måltider
Motion

Daglig bevægelse og motion er vigtig for både indlæringsevnen og det fysiske/mentale velvære. På Havregården Kost- og Dagskole har eleverne en aktiv hverdag, hvor de ud over den obligatoriske idrætsundervisning og linjefagene har mulighed for at deltage i rigtig mange forskellige idrætsaktiviteter. 

Vi har egen sportshal med et velindrettet fitnesslokale, og vi har to boldbaner - både en multibane og en stor græsbane. Lige uden for døren ligger et fantastisk naturområde - med kun 700 meter til en af Danmarks smukkeste kyststrækninger. Vi har et dedikeret personale, som gør rigtig meget ud af at motivere eleverne og sætter forskellige aktiviteter i gang. Det kan være alt fra gå- og cykelture til beachvolley, rulleskøjteløb, boldspil eller en time med fuld knald på i fitnesslokalet.

Vi deltager jævnligt i forskellige sportsstævner, bl.a. kostskolernes fælles idrætsstævne, og vores elever har rig mulighed for at gå til ridning, fodbold, badminton eller en af de andre sportsgrene, som de lokale idrætsforeninger tilbyder.

Rygning

Rygning er så skadeligt, at elever absolut ikke bør ryge. Det er vores klare holdning. Desværre modtager vi mange elever, som allerede er inkarnerede rygere, og vi ved af erfaring, at et decideret rygeforbud ikke er vejen frem. I stedet gør vi en stor indsats for at motivere eleverne til at holde op med at ryge. 

Vi tilbyder rygestopkurser. Vi ser film, læser om og informerer om rygningens skadelige virkning. Vi holder vedvarende motivationssamtaler. Vi har klare regler om, at der kun må ryges udenfor på et bestemt område - og vi er strikse med at sørge for, at ikke-rygerne ikke 'hænger ud' i rygeområdet. Hos os har det ikke høj status at være ryger.

Vi har god erfaring med indsatsen, og mange af vores elever har igennem tiden kvittet cigaretterne. 

Søvn

Vi ved, at en regelmæssig og tilpas lang søvn er væsentlig for børn og unges trivsel og udvikling. Derfor har vi faste rutiner og regler omkring sengetid. 

Alle elever skal være i deres egen bogruppe kl. 21.00, hvor eleverne og en voksen samles om en aftendrik (the, vand, frugt) og får en hyggelig snak som afslutning på dagen. 

Kl. 21.30 begynder eleverne at gøre sig klar til natten og afleverer deres telefon og anden elektronik, hvis det er aftalt. Nogle af eleverne har et ritual med fælles tandbørstning, andre har det bedst med at 'geare ned' til natten for sig selv.

Kl. 22.00 skal der være ro på værelserne. 

De voksne siger godnat på alle værelser og sikrer sig, at alle har det godt og er klar til at sove. Det bliver ofte til en lille snak på sengekanten. 

Der er en vågen nattevagt, som sørger for ro og tryghed på skolen.

Trivsel / ikke mobning

På Havregården Kost- og Dagskole behandler vi hinanden med respekt. Det er et ufravigeligt krav, vi stiller til alle på skolen. For vores elever er Havregården både skole og hjem - og det SKAL være et trygt fællesskab, hvor der er plads til, at den enkelte kan udfolde og udvikle sig. 

Vi ved godt, at et trygt og socialt fællesskab ikke kommer af sig selv. Det er en løbende proces, hvor vi hele tiden arbejder med det, der er vanskeligt. 

Den anerkendende pædagogik er en del af skolens DNA, og konfliktløsning er en naturlig del af den pædagogiske hverdag. Vi støtter eleverne i at give udtryk for deres vrede eller usikkerhed på en hensigtsmæssig måde, og vi træner dem i at indgå i og løse de konflikter, de møder.

Dyr på skolen

På Havregården Kost- og Dagskole har vi valgt at have et mindre dyrehold (med høns, køer, geder og kaniner), fordi vi mener, det er sundt for børn og unge at have mulighed for tæt samvær med dyr. Af flere grunde.

For det første har dyr en beroligende effekt på de fleste mennesker og er med til at skabe tryghed og en god stemning. Mange af vores elever bruger dyrene som et sted at gå hen, når dagligdagen bliver lidt svær. Nogle elever har også deres egne dyr med på skolen (efter særlig aftale).

For det andet er der stor læring i at have dyr lige uden for døren. Mange lærere bruger vores dyrehold i undervisningen, og eleverne lærer også at passe dyrene. Vi har stort fokus på dyrevelfærd. Vores kaniner bor fx i en stor, åben kaningård, hvor de har dannet naturlige kolonier, fuldstændig som i naturen. 

Men Havregårdens dyr er ikke kun kæledyr. Nogle af dem ender med at blive slagtet - for at vise vores elever sammenhængen mellem dyrevelfærd og det, at vi alle skal have mad på bordet. 

3

Nye tal fra Vive:

Tidligere kostskoleelever klarer sig bedre end andre anbragte unge

Tidligere kostskoleelever klarer sig godt
13. Sundhed, 1

Vælg imellem 5 fantastiske linjefag

Se vores linjefag